Laji: Kultasirkku!

Parimäärä: 10-50

Koiras

Tuntomerkit: Keltainen vatsapuoli. Naaraassa keltaista on vähemmän Puvussa on myös kaunista ruosteenruskeaa väriä. Vaalea nokka on myös hyvä tuntomerkki. Kultasirkku hyppelee pensaikoissa muiden sirkkujen tapaan pyrstoaan nykien. Hermostuneena se kohottelee päälaen höyheniä.

Aani: Suruvoittoinen ja metallinsointinen laulu on verraten kaunis. Se muistuttaa paljon peltosirkun laulua. Elinympäristö on syytä huomioida lajinmäärityksessä.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii rehevillä, pensaikkoisilla, usein vesistoon rajoittuvilla kosteikkomailla. Lajin varmimmat esiintymispaikat ovat Liminganlahden rantapensaikoissa. Pesä on maassa ruohokasvillisuuden kätkössä.

Naaras

Muutto ja levinneisyys: Kultasirkku katoaa heinäkuun lopulla tai elokuussa talveksi Kaakkois-Aasiaan. Palaa takaisin kesäkuussa. Muuttajia pääsee näkemään hyvin harvoin. Linnut muuttavat oisin. Tärkein pesimäalue maassamme on Limingan- ja Kempeleenlahden rantapensaikot Perämerellä.

Mukava tietää: Kultasirkku kuuluu Siperian peruslajistoon. Meille se ilmestyi 1920 ja likumäärä kasvoi ilahduttavasti muutamiin satoihin pareihin. Viime vuosina kanta on harmillisesti taantunut. Euroopassa kultasirkku pesii Venäjän lisäksi vain Suomessa.