Laji: Kultarinta!

Pituus: Noin 13,5 cm Paino: 11-15 g Parimäärä: 10 000-30 000

Tuntomerkit: Erikoistuntomerkki on harmaat tai siniharmaat jalat. Kultarinta nostelee päälakihöyheniä niin, että lintu vaikuttaa korkeaotsaiselta. Siivet ovat hieman tummemmat kuin selkä. Kultarinta on kuin iso, alapuolelta kellahtava pajulintu.

Ääni: Kultarinnan laulu on kireän pingottunutta. Laulaessaan se mainitsee tuon tuostakin ’kakkatsii”, pienin eri muunnelmin. Tämä on varsin omaperäinen tuntomerkki. Kutsuääni on hauska, kolmitavuinen ”säsävoi”.

Elinympäristö ja levinneisyys: Rehevä ja kaunis lehtomainen sekametsä, puisto, kartanon piha tai hautausmaa Etelä- tai Keski-Suomessa saa varmimmin kesäasukkaaksi kultarinnan. Kadehtien voi katsella niiden pihapuistoja, joissa tämä suupaltti laulelee. Maljamaisen pesänsä se rakentaa useimmiten lehtipuun oksanhankaan.

Muutto ja levinneisyys: Kultarinta talvehtii trooppisessa Afrikassa. Syysmuutto käynnistyy elokuussa ja paluumuutto touko-kesäkuussa. Muuttomatkalaiset voivat pysähdellä ja viritellä laulujaan vähän kehnommillakin elinpiireillä. Samoin voivat myös ruokailevat linnut ilmaista itsensä erikoisella kutsuäänellä jostakin lehtipuskasta. Levinneisyyden pohjoisraja kulkee n. Oulu- Kajaani linjalla.