Laji: Kulorastas!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 28 cm Paino: 100-140 g Parimäärä: 50 000-100 000

Tuntomerkit: ”Pisteistään kulorastas tunnetaan.” Mustat pyöreät pisteet vatsalla ja kupeilla. Suuri koko on selvä ero laulurastaaseen verrattuna. Lennossa näkyvät valkoiset siiven alapinnat. Ne erottavat myös kulorastaan laulurastaasta, mutta ei räkättirastaasta. Arka lintu, joka särähtäen ponnahtaa jo kaukaa lentoon.

Ääni: Laulusäe lyhyt ja huiluäänistä koostuva. Se on erehdyttävästi mustarastasmainen. Sarahtävän rätisevä lentoääni on tunnistuksessa erinomainen. Elinympäristö ja pesintä: Keski-ikäisten ja vanhojen mäntyvaltaisten metsien lintu. Suosii syrjäseutuja, mutta sopiva elinympäristö voi houkutella linnun pesimään myös pihapiirin tuntumaan. Pesä on tervaskannon nokan syvennyksessä tai puiden alimpien oksien hangassa. Pesän rakentamiseen kulorastas käyttää paljon sammalta, jäkälää ja naavaa.

Muutto ja levinneisyys: Kulorastas vetäytyy syys-lokakuussa pääasiassa Etelä-Eurooppaan. Palaa huhtikuussa tai toukokuun alkupuolella. Muuttomatkoilla laji on sänkipeltojen hyppelija ja syksyllä myös pihlajavieras. Pesii koko maassa, paitsi ”päälaella” ja ”käsivarressa”.