Laji: Kuhankeittäjä!

Parimäärä: 4 000-6 000

Tuntomerkit: Koiraan värit ovat erikoisuudessaan vailla vertaansa. Naaras ja nuori koiras eivät ole yhtä kirkasvärisiä. Niiden vaalea vatsa on tummaviiruinen ja selkä vihertävä. Näyttää erikoiselta kun kookas lintu pyydystelee hyönteisiä pajulinnun tavoin oksistossa räpikoiden ja kuikistellen.

Aani: Kauas kantavaan, viheltävään lauluun ei ole saman tehoista ”haastajaa”. Hermostuneena se päästää kuin ”nenästään” käheän rääkäisyn

Elinympäristö ja pesintä: Kuhankeittäjä on Järvi-Suomen vanhojen, lehtipuuvaltaisten rantametsien laji. Se tuo asuinalueelleen eksoottisen tuulahduksen. Erityisen taidokkaasti punottu, riippuva koripesä on korkealla koivun oksahaarukan alapuolella.

Muutto ja levinneisyys: Elokuussa ”viheltäjä” katoaa meiltä trooppiseen Afrikkaan. Palaa pesimään vasta touko-kesäkuun taitteessa. Saapuessaan se voi viheltää joitakin laulun säkeitä tai olla pari vuorokautta hiljaisena sille sopivalla elinpiirillä. Sitten se jatkaa taas matkaansa. Jos haluaa nähdä ääntelevä lintua, niin sitä pitää lähteä oikein etsimällä etsimään. Tämä kaakkoinen laji pesii maassamme n. Pori Joensuu linjan eteläpuolella. Harhailijoita voi nähdä paljon pohjoisempanakin.

Mukava tietää: Etelä-Savon maakuntalintu.