Laji: Kolmipiikki!

Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 5-7 cm, maksimissaan 9 cm.

Tuntomerkit: Kolme piikkiä selässä. Ohut pyrstön varsi, yleensä hopeinen väri. Lisääntymisaikana koiras saa kutuasun naaraita houkutellakseen. Vatsa ja pään alapuoli punastuvat sekä pään muut osat ja kyljet sinistyvät.

Elinympäristö ja levinneisyys: Liikkuu monesti parvissa, kesäisin lähellä rantaa, talvella ulappavesillä. Elää koko Itämeressä. Sisävesissä vain rannikkoa lähellä olevissa joen osissa sekä pohjoisimmassa Lapissa, Pielisjoessa ja Pyhäselässä.

Lisääntyminen: Kolmipiikki koiras rakentaa pesän kesäkuussa matalaan rantaveteen. Talon seinät koostuvat kasviksista ja koiraan munuaisten erittämästä limasta. Koiras ajaa muut kolmipiikkikoiraat tiehensä pesän lähettyviltä ja aloittaa naaraan houkuttelun. Se ui ns. sik-sak uintia ja osoittaa naaraalle tien pesäänsä. Pesässä naaras päästää munansa koiraan vavisuttaessa ruumistaan. Yksi koiras voi houkutella pesäänsä kutemaan seitsemänkin naarasta. Sukukypsiä ne ovat jo yksivuotiaina.

Mukava tietää: On monen biologin oiva tutkimuskohde. Aikaisemmin loppusyksyllä suurissa parvissa liikkuvia kolmipiikkejä lipottiin tai nuotattiin ja niistä keitettiin oljyä valumuottien rasvaksi tai maaliöljyksi.