Laji: Koivuhiiri!

(Sicista betulina)

Heimo: Koivuhiiret (Zapodidae) Lahko: Jyrsijät (Rodentia) Luokka: Nisäkkäät (Mammalia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 50-75 mm, häntä 70-110 mm Paino: 5-15 g

Tuntomerkit: Keskimäärin kotihiirtä pienempi. Hyvänä tunnuksena on ruskeanharmaata selkää somistava musta pitkittäisjuova. Vatsapuoli vaaleanharmaa, lievästi kellahtava. Häntä ylen pitkä. Käyttää pensaissa ja korsilla kiipeillessään häntäänsä apuna kuin vaivaishiiri.

Elinympäristö ja levinneisyys: Suosii lehtoja ja heinäpensastoja mutta menestyy mainiosti myös puutarhoissa, pelloilla, niityillä sekä hakkuuaukioilla. Tavataan harvinaisena maan etelä- ja keskiosissa.

Lisääntyminen: Naaras synnyttää kesän aikana vain yhden pesueen, jossa 2-9 poikasta. Jälkeläiset saavuttavat sukukypsyyden vasta seuraavana elinkesänään.

Mukava tietää: Säiden viiletessä syksyllä koivuhiiri vaipuu horrokseen, jolloin ruumiin lämpötila laskee ja kaikki elintoiminnat hidastuvat. Toukokuussa pahoin laihtuneet hiiret havahtuvat taas uuteen aamuun. Elämänkaaren hidastushetkien ansiosta ne elävät iäkkäämmiksi kuin muut pikkujyrsijät, kolmivuotiaaksi.