Laji: Kivitasku!

Parimäärä: 200 000-300 000

Tuntomerkit: Musta ”rosvonaamio” sekä harmaan selän ja valkean vatsan välillä tummat siivet, muodostavat linnulle omanlaisen leiman Lennossa näkyy parhaiten sen erikoistunnus, valkea pyrstön tyvi. Se loistaa selvästi mustaa pyrstönkärkeä vasten. Kivitasku kulkee maassa ketterästi hyppien pitkillä jaloillaan. Se pysähtyy välillä pystyasentoon, nappaa sitten maasta ruokapalan ja ”kittaa” ruuasta koko ruumiillaan niiaten.

Aani: Laulunsae on lyhyt ja kovasti rahisteleva Ääni muistuttaa pensastaskua. Kivitasku laulaa usein lennossa, mutta myös näkyvällä istumapaikalla. Taksuttavan varoituksen erottaa pensastaskun äänestä terävän ”si” -alun ansiosta.

Elinympäristö ja pesintä: Pesimäpaikkoja ovat kivikkoiset, puuttomat avomaat. Tällaisia ovat esim. metsäauraus- ja maankäsittelyalueet, kivikkoiset tunturinummet sekä kivikkorannat ja luodot. Kivikkoinen pihamaa tai pellonreunan joutomaakin voi tulla sen asuttamaksi. Pesä usein pitkässä maaonkalossa.

Muutto ja Levinneisyys: Lähtee elokuussa ”valloittamaan” Luoteis-Afrikan vähäkasvustoisia aroja ja savanneja. Palaa pesimaan keväällä, toukokuussa. Muuttajat ovat yleensä arkoja ja niistä voi nähdä vilahduksen lähes kaikilla karuilla avomailla. Ne pakenevat herkästi lentäen salamyhkäisesti lähellä maan pintaa. Pesii koko maassa.