Laji: Kivisimppu!

Lahko: Simppukalat (Scorpaeniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Paajakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Normaalisti 6-10 cm, maksimissaan 14 cm

Tuntomerkit: Simput ovat suuripäisiä ja suurieväisiä pohjakaloja. Kivisimpun evät, selkä ja kyljet ruskeankirjavat. Kutuaikana koiras on hyvin tumma. Vatsaevä on vaalea, ilman kirjoeväsimpulle ominaista poikittaista kirjontaa. Kivisimpulla voi olla ihossaan taaksepäin suuntautuneita pieniä piikkejä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää hapekkaassa ja lämpimässä rantavedessä ja myös virtaavassa vedessä. Kivisimppu elää nimensä mukaisessa ympäristössä ja on hyvin paikallinen. Esiintyy rannikon ja saariston murtovedessä sekä sisävesissä Maanselän vedenjakajalle saakka. Utsjoella erillinen esiintymä, joka todennäköisesti on peräisin vahingossa tai tahallaan tehdystä siirtoistutuksesta.

Lisääntyminen: Heti jäiden lähdön jälkeen koiras kaivaa kiven alle pesän. Se houkuttelee sinne pari naarasta kutemaan. Mätimunat kiinnitetään pesän kattona olevaan kiveen. Koiras huolehtii mädistä sen vajaan kuukauden kestävän kehityksen ajan. Se leyhyttelee evillään happea munille, poistaa kuolleet ja puolustaa kiukkuisesti pesäänsä.

Mukava tietää: Voi käyttää syöttikalana. Ei muuta taloudellista merkitystä.