Laji: Kivinilkka!

Lahko: Turskakalat (Gadiformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 15-35 cm, isoimmat 45 cm.

Tuntomerkit: Notkea ja pitkäruumiinen pohjakala. Selkäevä pitkä. peräevä ja pyrstöevä yhtyneet. Pää leveä ja tylppäkuonoinen. Rintaevät suuret, vatsaevät pienet. Tämä kala on ikään kuin ankeriaan ja mateen risteymä. Kivinilkan luustossa on fosfaattiyhdistettä, jonka ansiosta sen selkäranka ja ruodot ovat vihertävät: keitettäessä väri korostuu. Kivinilkka on piikitön ja huono uimari. Sen suojautumiskeino petoja vastaan on piilottelu kivien ja levien seassa.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää kivikossa ja levävyöhykkeessä, pohjan lähellä matalalta syvään. Murtovedessä koko rannikkoalueellamme.

Lisääntyminen: Kivinilkat parittelevat elo-syyskuussa ja poikaset syntyvät talvella.

Mukava tietää: Hyvän makuinen kala, mutta Suomessa ilman käyttöä. Ainoana Suomen kaloista kivinilkka synnyttää eläviä poikasia. Poikaset kehittyvät munarauhasessa ja saavat särpimensä rauhasen sisäpinnan nystyjen erittämästä ravinteesta. Syntyessään tammi-maaliskuussa poikaset ovat tulitikun mittaisia ja hyvin paljon aikuisen näköisiä.