Laji: Kiuru!

Paino: 35-45 g Parimäärä: 300 000-400 000

Tuntomerkit: Vaatimattoman ruskeankirjava. Selvät värituntomerkit puuttuvat. Päälaelle voi nousta pieni töyhtö. Kiuru juoksee kyyryssä pakoon tai jähmettyy paikalleen kyykkyyn. Tarvittaessa se ponnahtaa äkisti lentoon. Lekuttelee usein hidasta lentoa ennen laskeutumista. Kiuru tekee taivaan sineen jyrkästi nousevan laululennon. Siitä se pudottautuu nopeasti alas syöksyen loppuosan ”huolena”.

Ääni: Livertelee kauniisti pitkiä toveja. Se on vailla vertaansa. Myös lentoäänet ovat aika helppoja oppia tuntemaan. Ne ovat ikään kuin laulusta lainattuja osia.

Elinympäristö ja pesintä: Peltojen, joutokenttien ja eteläisimpien tunturinummien pesimälintu. Pesä maassa ruohikon suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Suomen kiurut viihtyvät talvisin Keski- ja Etelä-Euroopan erilaisilla avomailla. Suurin osa katoaa meiltä syyskuussa ja palaa takaisin maalis-huhtikuussa. Muuttomatkoilla kiuruja hakeutuu jopa pieninä parvina tienvarsille ja muille sulapaikoille. Varsinkin kauniina kevätpäivänä voi kuulla taivaalta muuttavien lintujen laulun alkeita tai kirahtelevia laulun osia. Lintujen havaitseminen taivaan sinestä on erittäin vaikeaa. Pesii Sodankylä – Ivalo korkeuksille saakka.

Mukava tietää: Keski-Pohjanmaan maakuntalintu.