Laji: Kirjosieppo

KIRJOSIEPPO
Svartvit flugsnappare
(Ficedula hypoleuca)

Heimo: Siepot (Muscicapidae)
Lahko: Varpuslinnut (Passeriiformes) Luokka: Linnut (Aves)
Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata)
Pituus: 14 cm
Paino: 11-16 g
Parimäärä: 1-1,5 milj.

Tuntomerkit: Pyrähtelee usein maahan napatakseen sieltä hyönteisen. Koiraan erikoistuntomerkit ovat valkea otsa- ja siipilaikku. Naaras väreiltään hillitympi. Naaraalla valkeat siipilaikut sekä pyrstön valkeat reunat. Erikoistunnuksena rinnan musta pystyjuova.

Ääni: Erittäin runsas äänivalikoima. Outojen kutsu- tai yhteysäänien jälkeen kuuluu kohta talitiaisen ominainen tuttu säksätys. Laulukin on kaikkinensa yhtä moninainen. Joskus pitää vain odotella milloin sävel muuttuu tutuksi ”titityyksi”. Useimmiten laulu on kuitenkin omaperäistä ja helposti tunnistettavaa metallisen kirkasta ja voimakasta.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii monenlaisissa koloissa, mielellään lehti- ja sekametsissä ihmisasutuksen lähellä. Myös pihapuun pönttö tai rakennuksen onkalo tulee usein asutuksi.

Muutto ja levinneisyys: Pääosa talitiaisista on paikkalintuja. Osa kannasta, etenkin nuoret ja naaraat, muuttaa tai vaeltaa talveksi etupäässä Baltiaan ja Etelä-Ruotsiin. Hakeutuu mielellään ruokintapaikkojen asiakkaiksi. Pesii koko maassa.

Mukava tietää: Ruokintapaikan antimista himoitsee mm. murskattuja maapähkinöitä, talia, auringonkukansiemeniä.