Laji: Kirjokerttu!

Heimo: Kertut (Sylviidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 16-17 cm Paino: 22-28 g Parimäärä: 2 000-3 000

Tuntomerkit: Erikoistuntomerkkinä on vahva alapuolen poikkijuovaisuus sekä koiraan keltainen silmä. Kirjokerttu on luonteeltaan pensaikossa piilottelija. Laululennon aikana lintu kohoaa vain vähän ylöspäin. Se suuntautuu puusta tai puurykelmästä toiseen.

Aäni: Laulu on paljolti samanlainen kuin lehtokertulla. Siitä sen erottaa Lyhyempien ja teräväsointisempien säkeitten perusteella. Esitys aivan kuin ”tökkäilee”. Helposti tunnistettava varoitus on säpsähdyttävän karkeaa rätinää.

Elinympäristö ja pesintä: Puoliavointen, kalliopohjaisten pensaikkomaiden laji. On eduksi, jos alueella kasvaa katajia ja siellä täällä kuusen tai männyn ”tarreja”. Pesä on tiheässä pensaassa.

Muutto ja levinneisyys: Viettää talven Afrikassa, Sudanin, Etiopian ja Kenian alueella. Syysmuutto tapahtuu jo heinä-elokuussa ja paluu touko-kesäkuussa. Muuttavan kirjokertun voi nähdä yleensä vain eteläisillä meren saarilla. Pesii Etelä-Suomen rannikkoalueella.