Laji: Kirjoeväsimppu

Lahko: Simppukalat (Scorpaeniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 6-9 cm, enintään 12 cm.

Tuntomerkit: Kooltaan kuin kivisimppu. Eroaa kivisimpusta vatsaevän tummien poikkijuovien perusteella, vatsaevän sisimman lyhyen eväruodon ja ehkä hieman vaaleamman värinsä puolesta, ainakin evät ovat vaaleampia. Syöksähtelee nopeasti hyönteistoukkia tai muuta ravintoa pyydystäessään.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elintavat kuten kivisimpulla, mutta järvissä usein vähän syvemmällä ja puroissa enemmän latvavesissä. Meillä järvialueen itäosissa ja peräpohjolassa sekä Lapissa erilliset esiintymät Hyvinkäällä ja Fiskarsissa. Murtovedessä vain Perämeren perukoilla.

Lisääntyminen: Heti jäiden lähdön jälkeen koiras kaivaa kiven alle pesän. Se houkuttelee sinne pari naarasta kutemaan. Mätimunat kiinnitetään pesän kattona olevaan kiveen. Koiras huolehtii mädistä sen vajaan kuukauden kestävän kehityksen ajan. Se leyhyttelee evillään happea munille, poistaa kuolleet ja puolustaa kiukkuisesti pesäänsä.

Mukava tietää: Ei taloudellista merkitystä. Simput ovat varsinaisia pohjaeläimiä, niillä ei ole muiden kalojen tapaan kannattelevaa uimarakkoa.