Laji: Kilohaili!

Pituus: Normaalisti 13-15 cm

Tuntomerkit: Ulkonäkö hyvin samantapainen kuin silakalla. Vatsaevä sijaitsee vähän selkäevän reunan etupuolella, silakalla vatsaevä taaempana, Kilohailin vatsasärmän talkasuomut tuntuvat teräviltä, silakalla ne ovat tasaisemmat. Jää pienemmäksi kuin silakka.

Elinympäristö ja levinneisyys: Ulappavesien kala, joskin joskus parvet kiertelevät rannikon läheisyydessä. Kilohailille ovat tyypillistä suuret runsauden vaihtelut. Mereinen. Vaatii korkeampaa suolapitoisuutta kuin silakka, Perämeressä vain eteläosissa harvalukuisena.

Lisääntyminen: Kutee 2-3 vuotiaana, kutuaika kesällä. Mäti kelluu ulapan vedessä kaukana rannikosta.

Mukava tietää: Talouskala säilykkeenä ja maustekalana. Saadaan silakkatroolausten sivusaaliina. Satunnaisia sillikalalajejamme ovat pilkkusilli, täpläsilli ja sardelli. Pilkkusilli elää meitä lähinnä Euroopan länsirannikolla. Se voi kasvaa jopa 80 cm pitkäksi ja saavuttaa kolmen kilon painon. Vuonna 1891 pilkkusilli uiskenteli vielä Oulujoessa. Täpläsilli on satunnainen vierailija Euroopan länsirannikolta. Se muistuttaa paljon pilkkusilliä, mutta sen kyljessä on 6-10 pientä tummaa täplää, pilkkusillillä vain yksi tumma läiskä kiduskannen takana. Sardelli on käynyt pyydyksiin maamme rannikolla vain neljä kertaa. Se muistuttaa silakkaa, mutta sen yläleuka on selvästi alaleukaa pidempi. Sardelli elelee Afrikan ia Euroopan länsirannikolla, Välimerellä ja Mustallamerellä.