Laji: Keräkurmitsa!

Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 20-22 cm Siipiväli: 57-64 cm Parimäärä: 1 500-2 500

Tuntomerkit: Ruosteenpunainen ylävatsa ja musta keskivatsa ovat silmäänpistäviä värituntomerkkejä. Vahva, valkea silmäkulmajuova mustan päälaen alla tekee tyylikkään vaikutelman. Keräkurmitsa juoksee maassa erittäin nopeasti ”rullaavin” askelin. Se lentää vinhasti pitkin tunturinummen pintaa ja katoaa kohta nummen kirjavaan maastoon.

Aani: Värajavä ja pehmeä lentoäänen surahdus sekä yksitoikkoinen ”pitpittävä” soidinääni erottuvat selvästi muista tunturimaaston äänistä.

Elinympäristö ja pesintä: Tunturipaljakoilla sijaitsevien jäkälänummien pesimälintu. Pesä maassa, usein kivien vierellä.

Muutto ja levinneisyys: Elo-syyskuussa laji katoaa huomaamatta talvenviettoalueille Pohjois-Afrikkaan tai Lähi-Itään. Palaa takaisin toukokuussa. Näyttäytyy muuttomatkoilla harvinaisena mullospelloilla, lieterannoilla ja avoimilla meren saarilla. Joskus kuuluu taivaalta muuttomatkalla olevan linnun varajava kutsuääni. Pesii vain paikoitellen Lapin tuntureilla.