Laji: Kärpät!

Levinneisyys ja elinympäristö: Kanta vaihtelee pikkujyrsijöiden kannanvaihtelua seuraten. Elää monenlaisissa ympäristöissä koko maassa, asumattomilla metsäalueilla, viljelymailla sekä nykyisin myös asutuskeskusten laitamilla. Kärppä suosii erityisesti latojen ympäristöjä. Erityisen mielellään kärppä oleskelee kiviaidoissa ja asumattomaksi jääneiden talojen alustoissa.

Lisääntyminen: Kiima-aika on kesällä. Kuitenkin sellaiset naaraat. jotka eivät ole voineet tiinehtyä kesäkiimasta, tulevat kiimaan keväällä. Tällaisia ovat tietysti kaikki edellisenä vuonna syntyneet. Pentuja useimmilla touko-kesäkuussa 2-8, joskus enemmänkin. Pesä on sopivassa suojapaikassa, kivilouhikossa, puun juurakon tai ladon alla jne.

Jäljet ja jätökset: Kärppä liikkuu lähes aina loikkien. Tästä saavat tyypilliset parijälkikuviot. Loikkien pituudet vaihtelevat 30-100 cm:iin, uroksilla ne ovat huomattavasti pidemmat ja isommat kuin naarailla. Maastosta voi tavata pieniä kärpän ulostelajia ja saada sieraimiinsa kärpän ruiskuttaman hajumerkin.

Mukava tietää: Näätäeläimistä useimmilla on ns. viivästynyt sikiön kehitys. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöittynyt munasolu ei heti kiinnity kohdun seinämään vaan on ensin pitkään lepotilassa. Tämän ansiosta kiima-aika voi olla ravinnon saannin kannalta suotuisaan kesäaikaan ja pennut syntyvät ajankohtana, joka on niiden kasvun kannalta suotuisinta.