Laji: Karikukko!

Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 23-25 cm Siipiväli: 50-70 cm Parimäärä: 3 000-8 000

Tuntomerkit: Kirjavasta höyhenpuku. Karikukko lentää matalalla ja nopeasti. Maassa se juosta kipittää nokka viistosti maata kohti Väliin lintu kaivelee ja penkoo rannalle aaltojen tuomaa jätettä.

Ääni: ”Hui-kuti-tititititi” Jaani on niin omatyylinen ja huvittava kuuloinen että, sen tunnistaminen on varsin helppoa. Varoitusääni on samanlainen kuin soidinääni, mutta hiukan hätäisemmän oloinen. Lentoon lähtiessä ja lennossakin lintu voi päästellä lyhyempiä titina -sarjoja.

Elinympäristö ja levinneisyys: Karujen puuttomien merenluotojen ja rantojen pesimälintu. Mieluiten se asustaa kasvittomilla kivi-, hiekka ja lieterannoilla, Karikukko voi pesiä satunnaisesti myös suurten järvien luodoilla. Pesä on maassa kiven, mättään tai jonkin muun pienen näköesteen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Nopeimpia muuttajia. Heinäkuun lopulla ja elokuussa linnut lähtevät lentää huristamaan kohti Euroopan ja Afrikan länsirannikkoa. Palaa huhtikuun lopulla ja toukokuussa. Sisämaassa sitä näkee harvoin. Laji pesii kaikilla merialueillamme.