Laji: Kangaskäärme!

Lahko: Suomumatelijat (Squamata) Luokka: Matelijat (Reptilia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 50 cm. Ruotsin pisin on ollut 83 cm.

Tuntomerkit: Eroaa kyystä lieriömäisen ruumiinsa, kapean ja suipon pään, pyöreän silmäterän, sileiden selkäsuomujen sekä selän pilkkujen ja ohjasjuovan perusteella. Rantakaarmeestä kangaskäärme eroaa elinympäristönsä, ohjasjuovan ja sileiden selkäsuomujen perusteella.

Elinympäristö ja levinneisyys: Kangaskäärmeen voi tavata hiekkapohjaisilta kangasmailta, etenkin lämpimiltä etelärinteiltä. Ahvenanmaan harvinaisuus.

Lisääntyminen: Parittelu Ruotsissa toukokuussa, synnyttää heti munasta vapautuvat poikaset elo-syyskuussa. Poikasten pituus on 12-20 cm.

Mukava tietää: Erittäin uhanalainen laji. Käärmeet kertyvät talveksi horrostamaan tiettyihin paikkoihin. Sopivia koloja löytyy kivikoissa ja mättäissä, lisäksi maaonkalot hiekkamailla ovat rantakäärmeelle tai kangaskäärmeelle mahdollisia suojia. Hitaanlaisena käärmeenä kangaskäärme on ahdistettuna erityisen aggressiivinen ja ruiskuttaa ulosteaukostaan tunkeilijaa kohti pahanhajuista eritettä. Tilanteen tullen se iskee siekailematta hampaansa rauhanhäiritsijaan. Purema ei ole myrkyllinen.