Laji: Kanahaukka!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 50-65 cm Siipiväli: 92-120 cm Parimäärä: n. 6 000

Tuntomerkit: Vanhan linnun alapuoli on poikkiraitainen ja nuoren pitkittäisviiruinen. Lisäksi ”kiikarituntomerkkeihin” kuuluu silmän takaa musta päänsivu. Lentävää lintua luonnehtii pitkä, tyveltä paksu pyrstö. Aukeaa ylittäessään lento on määrätietoista. Vähintään 10 senttiä pitempi kuin muuten samannäköinen varpushaukkanaaras.

Ääni: Hyvin voimakkaat kiljunnat ja kätkätykset ovat kanahaukkojen omaa erikoista ”kieltä”.

Elinympäristö ja pesintä: Kanahaukan mieluisin pesimäympäristö on vanha mäntyvaltainen havumetsä tai vanha sekametsä. Pesä on useimmiten paksun männyn tukevien oksien päällä. Joskus pesäpuu voi olla haapa, kuusi tai koivu. Kanahaukka pyydystää saaliinsa usean neliokilometrin laajuiselta alueelta.

Muutto ja levinneisyys: Aikuiset linnut ovat yleensä paikkalintuja, mutta varsinkin pohjoisimmat linnut siirtyvät talveksi etelämmäksi. Loppusyksyllä nuoret tekevät vaellusmuuton Skandinaviaan tai Venäjälle ja palaavat takaisin keväällä, maalis-huhtikuussa. Syksyllä lintuja näkee tiheimmin, koska silloin on saalistajia ja saalistettavia runsaimmin liikkeellä. Laji puuttuu pesivänä vain ”käsivarresta” ja ”päälaelta”.