Laji: Kampela

(Platichthys flesus)

Heimo: Oikeasilmäkampelat (Pleuronectidae) Lahko: Kampelakalat (Pleuronectiformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 20-35 cm, suurimmat noin 50 cm Paino: Yleensä alle 0,6 kg

Tuntomerkit: Littana pohjakala, jolla silmät ovat samalla kyljellä. Luukyhmyjä ihossa kylkiviivan lähettyvillä, väri tummanruskea. Suurin osa on oikeakylkisiä, eli silmät ovat oikealla kyljellä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Liikkuu alkukesästä hyvinkin matalissa vesissä. Isot siirtyvät vesien lämmetessä syvemmälle, 10-30 metriin. Koko Itämeressä, eniten Porvoon ja Porin välisellä alueella.

Lisääntyminen: Kutee alkukesästä. Suolaisemmassa vedessä mäti on kelluvaa, mutta meillä se vajoaa pohjaan, mikä huonontaa lisääntymistulosta. Kuoriutuessaan poikanen on ’normaali kala’, mutta se käy läpi muodonvaihdoksen ja tulee kampelan näköiseksi.

Mukava tietää: Pyydetään verkoilla, syödään pääasiassa savustettuna tai paistettuna. Etelä-Itämerellä kampeloita on riittävästi myös troolaamiseen. Suurin meillä saatu kampela oli pituudeltaan 55 cm ja 3,4 kg painava. Leyhyttelee ja puhaltelee etsiessään ravintokohteita.