Laji: Kalatiira!

Pituus: 31-35 cm Siipiväli: 80-95 cm Paino: Noin 115 g Parimäärä: 30 000-45000

Tuntomerkit: Pyrstöjouhet lyhyemmät kuin lapintiiralla. Nokan kärki on musta. Lennossa näkyy siiven kärjen takareuna tummempana kuin lapintiiralla. Lento on lapintiiran tavoin syväaaltoista humputtelua. Lintu räpyttelee vähän väliä paikallaan ja syöksyy pärskähtäen veteen saalista tavoittamaan.

Ääni: Kalatiiran äänen erottaa parhaiten lapintiirasta varoitusäänen perusteella. Se on ihmistä varoittaessa kaksiosainen ”tii-raa” -huuto. Lentovihollista lintu varoittaa ”kiia” -huudolla. Kisaileva kalatiira kuin olisi ”hermona”, ”kiirri kiirri kiirri”.

Elinympäristö ja pesintä: Kalatiira on monenlaisten vesistöjen pesimälintu. Parhaimpia elinympäristöjä ovat kirkasvetiset, matalat ja kivikkorantaiset vedet. Pesä on avoimesti mättäällä tai kivellä.

Muutto ja levinneisyys: Kalatiiramme lähtevät elokuussa ja syyskuun alussa talveksi kauas Afrikan eteläosan rannikoille. Palaa pesimäpaikoilleen huhtikuun loppupuolella ja toukokuussa. Muuttajia voi tavata lentää humputtavan kaikkialla rantavesillä. Pesii etelästä noin Sodankylän korkeudelle saakka. Vertaa kalatiiran levinneisyyttä hyvin samannäköiseen lapintiiraan ja totea pesikö se havaintoalueellasi.