Laji: Jouhisorsa!

Parimäärä: 20 000-35 000

Tuntomerkit: Koiraan tuntee helpoiten pitkistä pyrstöjouhista. Tummanruskea pää sekä etuosaltaan valkea kaula varmistavat lajinmäärityksen. Naaras on kauttaaltaan vaaleansävyinen. Sen hyvä ”kiikari” tuntomerkki on sinertävä nokka. Jouhisorsa on pitkä ja siro lintu. Tämän vaikutelman saa aikaan pitkä kaula ja koiraan pitkä pyrstö.

Ääni: Koiraan soidin ääni on aika hiljainen soinnukkaasti pulpahtava vihellys. Lennossa se usein inisee hiljaa. Vihellys muistuttaa paljon mustalintua ja vähän taviakin. Naaras rääkkyy sinisorsamaisesti mutta hennommin ja loppuosaa häivyttäen.

Elinympäristö ja pesintä: Erikoisesti Pohjois-Suomen aapasuot ja Perämeren alavat rannat ovat jouhisorsien ydinalueita. Ehtona sen viihtyvyyteen on rantojen avoimuus. Se suosii mm. vesirajaan rajoittuvia viljelyksiä sekä puuttomia vesijättöjä.

Naaras

K Muutto ja levinneisyys: Jouhisorsa talvehtii Länsi-Euroopan ja

Välimeren ympäristön alavilla rantavesillä. Syysmuutto on paaosin syyskuussa ja paluu pesimäpaikoille huhtikuun lopulla ja toukokuussa. Joskus joitakin yksilöitä talvehtii etelärannikollamme. Tulvarannat ovat keväällä linnun mieleisiä levähdyspaikkoja. Muodostaa muuttaessaan kauniita auroja, jonoja tai vinorivejä. Pesii koko maassa.

Mukava tietää: Riistalintu.