Laji: Jänkäkurppa!

Siipiväli: Noin 40 cm Parimäärä: 5 000-15000

Tuntomerkit: Lyhyt nokka ja suhteettoman suuri pää ovat oivia eroja taivaanvuoheen verrattuna. Jänkäkurpan käyttäytyminen on omaperäistä: Lintu pyrähtää lentoon vasta aivan jalkain edestä. Se lentää kappaleen matkaa epävarman näköisesti ja ”heittäytyy” alas saraikkoon. Ruokaillessaan lintu keinuttaa itseään. Soidinlento on hurja, kiertävä syöksy korkealta taivaalta n. 40 metriin ja sitten laaja, n. 10 metrin ”koukku” ylöspäin. Lopuksi lintu lentää 5-20 metriä vaakasuoraan pientä aaltolentoa.

Ääni: Soidinsyöksyn aikana kuuluu ”hevosen kavion kapse” ja vaaka-aaltolennossa lipisevä ääni. Äänet ovat lintumaailman erikoisuuksia. Lentoon lähtevä lintu kähähtää joskus vaimeasti.

Elinympäristö ja pesintä: Märkien rimpisoiden ja saroja kasvavien kosteikkoniittyjen pesimälintu. Pesässä on 3-4 munaa ja se sijaitsee kuivahkolla mättäällä.

Muutto ja levinneisyys: Jänkäkurpat muuttavat syys-lokakuussa Välimeren ympäristön ja Länsi-Euroopan kosteille niityille. Talvehtijat palaavat takaisin toukokuussa. Muuttajia nähdään pesimäalueen eteläpuolen vetisillä niityillä ja lietteillä. Laji pesii n. Kokkola-Kajaani linjan pohjoispuolella.

Mukava tietää: Riistalintu.