Laji: Idänpäästäinen!

Heimo: Päästäiset (Soricidae) Lahko: Hyönteissyöjät (Insectivora) Luokka: Nisäkkäät (Mammalia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 50-70 mm, häntä 35-45 mm Paino: 3-8 g

Tuntomerkit: Väriltään eläin muistuttaa metsäpäästäistä selkäpuoli ruskea tai ruskeanharmaa, vatsapuoli vaaleanharmaa. Väriraja hännän sivuilla on terävähkö ja vain hännän kärki on tumma.

Elinympäristö ja levinneisyys: Maan etelä- ja keskiosissa sen yhyttää useimmiten korpikuusikossa tai rämeellä. Lapissa laji esiintyy lähes kaikenlaisilla biotoopeilla. Toisinaan se ankeaa myös rakennuksiin.

Lisääntyminen: Naaraat synnyttävät kesäkauden aikana 1-3 katrasta, joissa kussakin 3-10 pentua.

Jäljet ja jatokset: Talvihangella näkyy usein lyhyitä jälkijonoja, jolloin eläin on noussut puun tyveltä, taivaltanut kotvan ja palannut lumenalaiseen valtakuntaansa. Liikehdintä on tapahtunut juosten tai lyhyin parihypyin. Jotos ei juurikaan eroa metsämyyrän jäljistä. Eri päästäislajien määritys jälkien perusteella on mahdotonta.

Mukava tietää: Siperian metsästäjille idänpäästäiset aiheuttavat melkoista tihua repiessään ansaan joutuneiden saaliseläinten turkkiin reikiä.