Laji: Huuhkaja!

kirjava yleisväri. Silmien kellanpuna väri hehkuu välillä kirkkaana, välillä se laimenee. Huuhkaja lentää rauhallisin tasaisin siiveniskuin, välillä liitäen.

Ääni: Pelottavan ”julma”, 7-10 sekunnin välein toistettu huuto on helppo tunnistaa, koska sen tahti on niin harva. Huuto kantautuu hyvissä oloissa n. seitsemän kilometrin päähän. Naaras huutelee vähän korkeammalla äänellä. Naaras voi vastailla koiraalle myös käheällä haukahduksella tai rääkäisyllä. Pesällä ne päästelevat haukkuvia ja kakattavia ääniä yksittäin tai sarjoina.

Elinympäristö ja pesintä: Kallioisten ja vanhojen metsien pesimälintu. Huuhkaja on sopeutunut pesimään myös kaatopaikkojen Täheisyydessä. Pesä voi olla hyvin mielikuvituksellisessa paikassa kuten vanhassa niittyladossa, hylätyn peurojen ruokintakatoksen alla tai varta vasten huuhkajalle tehdyssä pesimälaatikossa. Useimmiten pesä on maassa, ison kallion tai juurineen kaatuneen puun kantojuurakon vierellä.

Muutto ja levinneisyys: Aikuiset huuhkajat ovat aitoja paikkalintuja. Nuoret vaeltavat loppusyksyllä. Vaeltavia yksilöitä voi nähdä istuskelemassa aika kesyinä pihapiirissä, pellon laidan puissa tai ladon katolla. Joskus nälkä pakottaa ne liikkumaan päivälläkin. Pesii etelästä alkaen n. Sodankylän korkeudelle asti.

Mukava tietää: Pesaa puolustava huuhkaja voi käydä vaarallisen voimakkaasti ihmisen kimppuun.