Laji: Hippiäinen!

Pituus: Noin 9 cm Paino: 4,5-7 g Parimäärä: 700 000-1,5 milj.

Tuntomerkit: Erikoistuntomerkki on naaraan keltainen ja koiraan oranssi päälakijuova. Vastaavanlainen juova on vain harvinaisella vuotuisella vierailijalla, hippiaisuunilinnulla. Tästä lajista hippiaisen erottaa kuitenkin hyvin. Hippiäinen on palleromainen, lyhytpyrstöinen lintu. Kuusen oksien kärjissä se pörräilee kuin kiitäjä tai kolibri kukan edessä.

Ääni: Laulu on hyvin korkea, hento ja ”jankuttava”. Se kuuluu tavallisesti kuusen latvaoksien seasta. Kutsu- ja varoitus aanet ovat ”neulan” teräviä ja niiden korkeus on ihmisen kuuloalueen ylärajalla.

Elinympäristö ja pesintä: Selväpiirteinen havumetsien lintu. Ennen kaikkea kuusimetsät ovat sen suosiossa. Se pesii harvoin puhtaissa mäntymetsissä. Pesä on kuusen runko-oksasta alaspäin roikkuvien riippaoksien varassa. Sitä on maasta käsin lähes mahdoton huomata.

Muutto ja levinneisyys: Suurin osa nuorista linnusta muuttaa loka marraskuussa Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Vanhoista linnuista pääosa jää talvehtimaan lähinnä Etelä-Suomen vanhoihin havumetsiin. Muuttajat palaavat takaisin maaliskuussa. Hippiäinen pesii maassamme etelästä alkaen n. kuusen kasvurajalle saakka.

Mukava tietää: Euroopan pienin lintu.