Laji: Hernekerttu!

Heimo: Kertut (Sylviidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 13,5 cm Paino: 10-16 Parimäärä: 200 000-400 000

Tuntomerkit: Hernekertun erottaa hyvin samannäköisestä pensaskertusta siitä, että hernekertulta puuttuu siivestä ruosteenruskea väri ja valkea silmärengas. Lajiparia on ilman aanta aika vaikea erottaa toisistaan luonnossa.

Ääni: Laulun tuntee herneiden vierimisen kaltaisesta äänestä. Lapinuunilintu ”varisuttaa herneitä jyrkempää ränniä myöten”. Tavallisin kutsuääni on terävästi iskevä ”sek”.

Elinympäristö ja levinneisyys: Pesimäpiirinä on aukkoinen matalakasvuinen sekametsä, jossa kasvaa katajia sekä kuusen- ja männyntarreja. Tavallisimmin ”säksättajan” kuulee oleilevan pellon, vesistön tai tienvarren liepeillä. Pesä on pienessä kuusessa tai katajassa korkeintaan kahden metrin korkeudella.

Muutto ja levinneisyys: Hernekerttu talvehtii trooppisessa Itä-Afrikassa päiväntasaajan pohjoispuolella. Syysmuutto tapahtuu elo-syyskuussa ja paluumuutto toukokuussa tai kesäkuun alussa. Pesiin. Sodankylän korkeuksille asti.