Laji: Helmipöllö!

Heimo: Pöllöt (Strigidae) Lahko: Pöllölinnut (Strigiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 24-26 cm Siipiväli: 55-62 cm Parimäärä: 8 000-20 000

Tuntomerkit: Suuri naama, jota kiertää musta reunus. Selkäpuolella on kauttaaltaan valkoisia helmitäpliä. Päivällä helmipöllön voi löytää pikkulintujen opastamana. Havaitessaan päivälevolla istuvan pollon ne alkavat varotella kiihkeästi. Muutoin helmipolloja näkee harvoin päivällä.

Ääni: Soidinpuputuksen tuntee helposti. Soinnukas ääni kantaa hyvissä oloissa n. kaksi kilometriä. Poikasten kerjuuaanet ovat käheästi sihahtavia.

Elinympäristö ja pesintä: Kuusivaltaisten havu- ja sekametsien laji. Runsaslukuisin pöllömme. Pesä on vanhassa palokärjen kolossa tai pöntössä.

Muutto ja levinneisyys: Koiraat ovat yleensä paikkalintuja. Naaraat ja nuoret vaeltelevat varsinkin syys-lokakuussa. Silloin niitä useimmiten tapaakin. Nälkiintyneet yksilöt voivat olla liikkeellä myös päivisin. Helmipollo pesii koko maassa, mutta on pohjoisimmassa Lapissa hyvin harvinainen.