Laji: Harmaasieppo!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 15 cm Paino: 15-20 g Parimäärä: 2-3 mili.

Tuntomerkit: Väri on nimensä mukaisesti harmaa. Päälaki ja etupuoli ovat vahvasti viiruiset. Istuu pystyssä ja kohauttelee siipiaan varoittelun tahdissa. ”Sieppailee” hyönteisiä ilmasta tai kasveilta nopeasti pyrähdellen.

Ääni: Laulu on yksinkertaisten sirahduksien toistelua. Kiihkeä varoitus on myös helppo oppia tuntemaan kolme-neljäosaisesta jankutuksesta. Ensin vingahtaa ja sitten ”taksuttaa” kiihkeästi.

Elinympäristö ja pesintä: Valoisien metsien, pihapiirien ja erilaisten kulttuurivaikutteisten metsänlaiteiden lintu. Pesii mielellään erilaisiin rakennuksiin. Pesä voi olla hyvin mielikuvituksellisessa paikassa, esimerkiksi seinähirren kolossa tai kuistin räystaan alla vanhassa pääskysen pesässä. Metsässä pesä on usein oksanhangassa tai kannossa. Avoimet matalapohjaiset pöntöt ovat suosittuja.

Muutto ja levinneisyys: Elo-syyskuussa poistuvat talveksi puistometsiin ”kuumaan” Afrikkaan päiväntasaajan eteläpuolelle Palaavat alkukesällä pesimään koko maahan.