Lahko: Jyrsijät (Rodentia) Luokka: Nisäkkäät (Mammalia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 65-135 mm, häntä 20-40 mm Paino: 10-60 g
Tuntomerkit: Selkäpuoli punaruskea, vatsa vaaleanharmaa. Erikoistuntomerkkinä on poskien ja kylkien hopeanharmaa väri. Hieman kookkaampi kuin metsä- ja punamyyrä.
Elinympäristö ja levinneisyys: Levinneisyysalueen eteläosissa ”harmikuve” viihtyy useimmiten vaarojen rinteillä, pohjoisessa kaikilla biotoopeilla. Esiintyy tunturitupien ”kotihiirenä”. Eteläraja Tornio-Kuusamo linjalla. Itä-Suomessa siellä täällä etelämpänäkin.
Lisääntyminen: Kesän aikana, mutta otollisissa oloissa talvellakin naaraat synnyttävät 3-5 pesuetta, joissa poikasmäärät vaihtelevat yleensä 3-8. Useimmiten keväällä syntyneet yksilöt saavuttavat sukukypsyyden jo ensimmäisenä elinkesänään.
Jäljet ja jätökset: Tyypillisiä ovat talvihangella risteilevät parijäljet. Syonnoksistä näkyvimpiä ovat talvisin tulitikuiksi pätkityt varvut sekä metsätaimien silmu- ja kuorivikuutukset
Mukava tietää: Valtaosa myyristä elää vain yhden talven yli eli käytännössä enintään puolitoistavuotiaaksi, niin myös harmaakuvemyyrä.