Laji: Haarahaukka!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 50-60 cm Siipiväli: 160-180 cm Parimäärä: 5-10

Tuntomerkit: Väritys on aika tasaisen tummanruskea. Päässä siniharmaata. Erikoistuntomerkki on pitkähkö, selvästi lovipäinen pyrstö, jota se lentäessään “vääntelee” sivusuunnassa. Lento on suohaukkojen tapaan liihottelua. Siivet ovat liitoasennossa taivutettuina alaspäin, toisin kuin suohaukoilla, mutta samoin kuin mehiläishaukalla.

Ääni: Kauas kuuluva “hiruva” kiljunta.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii erämaan järeissä vanhoissa metsissa, usein lähellä karua vesistöä. Saalistusalueet ulottuvat kilometrien päähän pesimämetsiköstä, aina ihmisasutuksen tuntumaan asti. Risupesä on lähellä havupuun latvaa.

Muutto ja levinneisyys: Haarahaukka talvehtii trooppisessa Afrikassa. Syysmuutto elokuun loppupuolella ja syyskuussa. Paluumuutto huhtikuun lopulla ja toukokuussa. Muuttajia näkee useimmiten jonkin vesistön yläpuolella. Pesii itärajan tuntumassa, noin Kuhmo Kuusamo välillä.

Mukava tietää: Itäinen uudistulokas.