Laji: Ankerias!

Lahko: Ankeriaskalat (Anguilliformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Koiras alle 50 cm, naaras yleensä 50-90 cm. Maksimimitta 150 cm

Tuntomerkit: Vedessä elävä käärmemäinen, metrinen ja ranteen paksuinen ruskea kiemurtelija. Voi painaa lähes viisi kiloa. Selkä ja peräevät matalat ja pitkät, ei selvää pyrstöä. Pystyy liikkumaan jonkin verran kosteaa maata pitkin vaelluksillaan. Elää pohjan lähellä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Osa jää murtoveteen rannikolle kasvamaan. Vaeltavat sukukypsyyden saavutettuaan väriltaan hopeoituneina hopea-ankeriaina kohti Sargassomerta. Suomessa pohjoisraja suunnilleen Kittilässä ja Sodankylässä.

Lisääntyminen: Kaikki ankeriaat kutevat Sargassomerellä keskellä Atlanttia. Poikaset vaeltavat virtojen mukana jokiin kasvamaan. Suomen sisäosissa on istutettuja yksilöitä.

Mukava tietää: Arvokkain kalamme, mutta vähälukuisuudesta johtuen ei suurta merkitystä kalakaupassa. Vapaa-ajankalastajat pyytävät ankeriasta onkimalla, rysällä tai pitkällä siimalla. Joskus Suomen merialueelle eksyy jättikokoisia meriankeriaita. Ne ovat Atlantin kaloja ja kutevat mereen. Meriankerias voi kasvaa lähes kolmemetriseksi ja painaa 70 kg. Pienen meriankeriaan erottaa ankeriaasta alaleukaa pitempi yläleuka, ankeriaalla päinvastoin.