Laji: Ahven!

Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 15-30 cm Paino: Yleensä alle 1 kg, enintään 3,5 kg.

Tuntomerkit: Suomen yleisin ja kaikkien tuntema kala. Selkäevä suuri ja jokaisen eväruodon päässä pitkä, ohut piikki. Perän ja vatsan evissä punaista väriä, kyljet raidalliset ja vihertävät. Selkäevät selvästi erillään toisistaan. Päivisin niitä näkee parvissa monenlaisissa paikoissa. Oisin nukkuvat yksittäin vakiopaikoissa.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää hyvin monenlaisissa vesissä koko maassa. Aivan ulkomereltä ahvenia ei tapaa.

Lisääntyminen: Kutee alkukesällä, alussa matalaan rantaveteen ja sitten syvemmälle, 0,5-3 metrin syvyyteen. Naaras laskee matinauhansa risujen tms. päälle ja usea naarasta seurannut koiras hedelmöittää sen. Naaras vahtii mätinauhaansa jonkin aikaa, ahvenen mati on pahanmakuista eikä kelpaa muille kaloille ruuaksi. Poikaset kuoriutuvat parissa viikossa ja uiskentelevat välillä rannan lähellä, välillä vähän ulompana.

Mukava tietää: Tärkeimpiä kalojamme. Syö ahvenia paistettuna, savustettuna tai kalakukossa. Ahven on yksi maukkaimmista kaloista. Ahvenia voi kutuaikaan pyytää katiskalla. Myös onki, uistin, pilkki, verkko tai mikä tahansa pyydys käy.