Laji: Turska!

Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Normaalisti alle 100 cm. Suurimmat selvästi yli metrin. Paino: Normaalisti alle 5 kg, Suurimmat noin 30 kg.

Tuntomerkit: Turskalla on suuri suu ja pää sekä yksi viiksisäie alaleuan kärjessä. Ainoana meikäläisenä kalana sillä on kolme selkäevää ja kaksi peräevää. Yleisin värisävy on vihertävän harmaa, kylkiviivan kohdalla on valkeahko juova.

Elinympäristö ja levinneisyys: Liikkuu pääasiassa pohjan lähellä syvissä, kylmissä vesissä koko Itämeren alueella.

Lisääntyminen: Suomen turskat ovat peräisin eteläiseltä Itämereltä. Turskan mäti kelluu välivedessä, jos suolapitoisuus ei ole riittävä, yli 10-11 promillea, mätimunat vajoavat pohjaan ja tuhoutuvat. Itämeren turskakanta vaatii silloin tällöin Atlantilta I tanskan salmien kautta tulevia suolaisen veden tulvahduksia.

Mukava tietää: Silloin kun turskia on paljon se on tärkeä. Vuosituhannen vaihteessa turskia on Itämeressä vähän. Pyydetään pääasiassa troolilla. Harrastajat pilkkivät eli juksaavat turskia. Turska nappaa melkein mihin tahansa, joka sen näköpiirille sattuu. Turskat keräävät vararavintonsa massiiviseen maksaan. Samalla sinne kertyy esim. D-vitamiinia. Turskanmaksasta keitetään erityisen maittavaa kalanmaksaöljyä.