Lahko: Salamanterieläimet eli (pyrstösammakot) (Caudata) Luokka: Sammakkoeläimet (Amphibia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 6-9 cm, enintään 9,2 cm
Tuntomerkit: Pyrstö hieman yli puolet koko ruumiin pituudesta. Selkäpuoli on kellanruskea, ja täplitetty ja vatsapuoli kellanpunainen. Kutuaikainen harja selässä yhtenäinen. Vesilisko on selvästi rupiliskoa pienempi.
Elinympäristö ja levinneisyys: Liikkuu kudun jälkeen salaperäisesti maalla vesistöjen lähellä, talvehtii enimmäkseen lammikoiden pohjalla. Elää maamme etelä- ja keskiosissa. Pohjoisimpana Suomussalmella, Kuhmossa, Paltamossa ja Haukiputaalla.
Lisääntyminen: Vesiliskon kutupaikoiksi kelpaavat lahdelmat, ojat, lammikot ja jopa murtovesilammikot. Keväisessä kututapahtumassa koiras houkuttelee ja kiehnää naaran ympärillä parikin päivää, kunnes naaras kuonollaan hankaa koiraan peräaukon seutua. Koiras laskee siittiopussinsa kutupaikan pohjalle, josta naaras ottaa sen viemärisuoleensa. Naaras kiinnittelee parin viikon kuluessa hedelmöittyneet mätimunat yksitellen vesikasvien lehdelle ja kääntää lehden vielä munan suojaksi. Kudun jälkeen liskot jättävät lammikkonsa.
Mukava tietää: Vesilisko on täysin rauhoitettu ja suosittu tutkimuskohde.