Laji: Pikkukajava!

Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 38-40 cm Siipiväli: 95-120 cm Paino: 350-450 g

Tuntomerkit: Samannäköisestä kalalokista sen erottaa aina kokomustista siivenkärjistä sekä mustista jaloista. Nuorella linnulla on täysmustien siivenkärkien lisäksi mustat vinot juovat siiven tyvellä. Siipien takaosat ovat puolestaan puhtaan valkoisia. Siipikuvio tuo mieleen pikkulokin, mutta nuorella pikkukajavalla on valkea niska ja päälaki. Lentelee vesillä ja rannoilla kalalokkia kepeämmin etsien sieltä monenlaista ruokaa. Tuulella se on mainio liitäjä.

Aani: Tyypillisin ääni on ”ka-ka-jaak” sarja. Lintu ääntelee usein harmaalokkimaisesti, pelkästään ”ka-ka-ka-”… Yhdyskunnat ovat niin meluisia, että yksittäisiä aania on vaikea erottaa. Muuttajat ovat aika hiljaisia.

Esiintyminen: Pesii Jäämeren rantamilla, etupäässä Pohjois-Norjassa. Pikkukajavat talvehtivat Atlantilla, Välimerellä ja Pohjanmerellä. Keväällä, huhti-toukokuussa, lintuja palailee talvialueilta maamme kautta. Syksyllä, loka-marras-ja joulukuussa, pikkukajavan voi tavata useammin. Joinakin syksyinä on tehty jopa yli sata havaintoa. Havainnot keskittyvät rannikkoseuduille, etenkin etelärannikolle. Monesti pikkukajava on nähty kalalokkien seurassa.