Laji: Rotta!

Lahko: Jyrsijät (Rodentia) Luokka: Nisäkkäät (Mammalia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 10-30 cm, häntä 10-20 cm Paino: 50-500 g

Tuntomerkit: Ruskeanharmaata selkäpuolta kirjovat usein muutamat mustakärkiset karvat. Vatsapuoli vaaleanharmaa. Nuoret yksilöt tummanharmaita mutta eroavat esimerkiksi kotihiirestä turpeiden takajalkojen ja paksun hännän perusteella.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää kulttuuriympäristössä, kesäisin pelloilla ja rannoillakin. Uija sukeltaa taitavasti. Rottia esiintyy kaikkialla Suomessa, pohjoisessa vain isommissa asutuskeskuksissa.

Lisääntyminen: Lisääntyy ympäri vuoden. Pahimmillaan yksi naaras voi synnyttää vuodessa 5-10 pahnuetta, joissa poikasia kerrallaan 2.10.

Jäljet ja jätokset: Ruokailupaikoilla näkyy isoja, noin sentin mittaisia ulosteita, Pellonpientareille, rakennusten liepeille ja jopa maapohjaisiin kellareihin rotat kaivelevat maanalaisia käytäviä, joista kertovat epämääräiset multalajät ja tunnelien suuaukot.

Mukava tietää: Rotta on nisäkäsmaailman kymmenottelija. Vaikkei olekaan mestari, se hallitsee kohtalaisen hyvin pika- ja pitkänmatkan juoksun, hypyt, kiipeilyn, kaivamisen ja uinnin. Myös taistelulajeissa se päihittää muut samankokoiset.